Bij logopediepraktijk Werkeren kunt u terecht voor uiteenlopende logopedische problemen.
Spraak/articulatie
Kan uw zoon/dochter nog niet alle letters goed uitspreken? Dan kan er sprake zijn van een articulatiestoornis. Na een articulatieonderzoek zal de logopedist de afwijkende klanken oefenen in volgorde van verwervingsleeftijd.
Hulpvragen kunnen zijn:
Mijn kind slist
Mijn kind kan de /k/ niet zeggen
Mijn kind laat een letter weg in een woord
Mijn kind praat onduidelijk
Taal
Communiceren is belangrijk om informatie uit te wisselen. Er is (gebaren)taal nodig om je gedachten over te brengen aan een ander. Als je geen of onvoldoende taal beheerst dan word je beperkt in je mogelijkheid om met een ander te communiceren. De logopedist helpt onder andere bij het uitbreiden van de woordenschat, het maken van correcte zinnen en leert hoe je een verhaal op een goede manier overbrengt. Wanneer gesproken taal (nog) achterwege blijft worden gebaren aangeleerd om de communicatie te ondersteunen.
Hulpvragen kunnen zijn:
Mijn kind praat niet of nauwelijks
Mijn kind maakt gekke zinnen
Mijn kind is niet te volgen als hij/zij een verhaal vertelt
Stem
De stem gebruik je om verstaanbaar te communiceren. Wanneer je regelmatig keelpijn hebt of je merkt dat je stem hees is kan logopedie helpen. Bij logopediepraktijk Werkeren kunnen kinderen en volwassenen terecht met stemklachten. Na een stemonderzoek/observatie volgt een diagnose en behandelplan. We gaan werken aan een goede houding, juiste ademing en stemgeving.
Hulpvragen kunnen zijn:
Mijn kind is altijd hees
Mijn kind heeft last van keelpijn na geschreeuwd te hebben
Mijn kind overschreeuwt zichzelf en is daarna hees
Mijn kind praat altijd luid
Ik heb soms geen stem
Ik kan niet meer meezingen in het koor vanwege mijn hese stem
Ik word moe van het praten
Afwijkende mondgewoonten
Onder afwijkende mondgewoonten zijn bijvoorbeeld duimen, nagelbuiten, permanent door de mond ademen of op een afwijkende manier slikken. Door middel van oefeningen en spelletjes wordt nieuw gewenst gedrag aangeleerd.
Hulpvragen kunnen zijn:
Mijn kind zit vaak met zijn/haar mond open
Mijn kind duimt en speent nog
De tanden van mijn kind groeien schreef.
Mijn kind had een beugel maar nu groeien de tanden weer schreef.
Beginnend stotteren
Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Stotteren ontstaat bijna altijd op jonge leeftijd en het wordt daarom ook wel ontwikkelingsstotteren genoemd. Het bestaat uit opvallende herhalingen , verlengingen en/of blokkades van klanken of lettergrepen. Dit gedrag is onvrijwillig: de persoon die stottert heeft het niet onder controle
Met de Screenings Lijst voor Stotteren (SLS) kan door ouders of hulpverleners worden onderzocht of verwijzing naar een logopedist geïndiceerd is. De SLS is niet geschikt voor oudere kinderen of volwassenen.
Wanneer logopedie wenselijk is wordt tijdens de anamnese en intake gekeken welke factoren van invloed zijn op het stotteren. Er wordt gekeken of er genoeg expertise in huis is om de cliënt te behandelen. Waar nodig wordt doorgestuurd naar een Stottertherapeut.
Hulpvragen kunnen zijn:
Mijn kind verlengt soms woorden
Mijn kind herhaald woorddelen
Als mijn kind een woord niet kan zeggen knijpt hij zijn ogen dicht om het eruit te persen.